Als ouder wil je graag dat je pasgeboren baby zich goed voelt en zich vermaakt. Maar wat kun je doen met een baby die nog niet kan kruipen of praten? In dit artikel bespreken we leuke activiteiten die je kunt doen met je baby tot 3 maanden oud.

Knuffelen en zingen

Baby’s houden van lichamelijk contact. Ze vinden het fijn om tegen hun ouder aan te liggen en de warmte te voelen. Knuffelen kan bijvoorbeeld tijdens het voeden of tijdens het verschonen van de luier. Zingen kan de band tussen ouder en kind versterken en is bovendien goed voor de taalontwikkeling van de baby. Het hoeft geen speciaal liedje te zijn, zelfs het neuriĆ«n van een liedje kan al rustgevend werken voor de baby.

Tummy time

Tummy time is de term voor het op de buik leggen van je baby. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de nek-, arm- en rugspieren van je baby. Begin met korte sessies van een paar minuten en bouw dit geleidelijk op. Maak het leuk voor je baby door een speeltje of spiegel voor hem te plaatsen.

Mobiel boven het wiegje

Een mobiel boven het wiegje kan voor veel plezier zorgen voor je baby. De kleuren en bewegingen van de mobiel zullen de aandacht van je baby trekken en hem vermaken. Kies een mobiel met zachte kleuren en eenvoudige vormen, omdat te veel prikkels de baby juist kunnen overweldigen.

Zwemmen

Voor sommige baby’s kan zwemmen erg leuk zijn. Het kan bovendien helpen bij de ontwikkeling van de spieren. Zorg wel dat het water niet te koud is en ga niet te lang zwemmen. Enkele minuten in het water is vaak al genoeg voor de baby.

Voorlezen

Voorlezen aan een baby is niet alleen leuk, het is ook goed voor de taalontwikkeling. Kies boeken met grote, kleurrijke afbeeldingen en korte zinnen. Je hoeft niet het hele boek voor te lezen, enkele pagina’s per keer is voldoende.

Spelen met speelgoed

Baby’s kunnen vanaf ongeveer 2 maanden oud beginnen te reageren op speelgoed. Zorg voor zacht, licht speelgoed met felle kleuren en simpele patronen. Houd er rekening mee dat je baby in het begin nog niet zelfstandig kan spelen en dat hij hulp nodig heeft bij het vasthouden van het speelgoed.

BabyBaby
avatar
Over mij

Zelf vader van een baby die het best lastig heeft gehad, vooral met slapen. Daarom zijn we deze website gestart om alle tips en informatie die we zelf gevonden hebben ook met jou te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *