De eerste 20 maanden van het leven van een baby zijn een periode van opmerkelijke groei en ontwikkeling. Tijdens deze cruciale fase maken baby’s enorme mentale sprongen, waarbij ze nieuwe vaardigheden en inzichten verwerven. Speelgoed speelt een essentiële rol in het stimuleren van deze ontwikkeling en het ondersteunen van de cognitieve, motorische en sociale vaardigheden van een baby. Een goede speelgoedwinkel kan jou helpen om het juiste speelgoed bij de juiste mentale sprong te vinden.

1e sprong: 2-4 maanden

Een van de eerste mentale sprongen die baby’s maken, vindt plaats rond de leeftijd van 2 tot 4 maanden. Ze beginnen dan hun zintuigen te ontwikkelen en worden zich bewust van hun omgeving. Zacht speelgoed met contrasterende kleuren en verschillende texturen kan helpen bij het stimuleren van hun zintuigen. Knuffels met geluiden, zoals rammelaars of piepjes, kunnen hun gehoorzintuig verbeteren.

2e sprong: 4-8 maanden

Tussen de 4 en 8 maanden oud ontwikkelen baby’s grijpvaardigheden. Speelgoed zoals grijpringen, zachte blokken en bijtringen kunnen hen helpen hun hand-oogcoördinatie te verbeteren en hun fijne motoriek te ontwikkelen. Tijdens deze fase verkennen baby’s ook een ander fenomeen: het begrijpen dat objecten nog steeds bestaan, zelfs als je ze niet (meer) kunt zien. Speelgoed verbergen en weer tevoorschijn halen kan deze cognitieve mijlpaal ondersteunen.

3e sprong: 8-12 maanden

Rond de leeftijd van 8 tot 12 maanden maken baby’s een mentale sprong op het gebied van taalontwikkeling. Met interactief speelgoed zoals boekjes met kleurrijke afbeeldingen en eenvoudige verhalen kun je hun taalbegrip en woordenschat vergroten. Probeer ook steeds door middel van gebabbel met je kind te ‘praten’ tijdens het spelen. Zo help je je kind om stapje voor stapje beter en duidelijker te communiceren met de omgeving.

4e sprong: 12-18 maanden

Als baby’s tussen 12 en 18 maanden oud worden, beginnen ze vaak te lopen en hun omgeving te verkennen. Loopwagens en duw- en trekspeelgoed zijn geweldig om hun grove motorische vaardigheden te stimuleren en hun onafhankelijkheid te bevorderen. Tijdens deze fase ontwikkelen baby’s ook hun cognitieve vaardigheden, zoals het begrijpen van oorzaak en gevolg. Speelgoed dat hen uitdaagt om problemen op te lossen, zoals stapelbare blokken of puzzels, kan hun denkvermogen verder ontwikkelen.

5e sprong: 18 maanden en ouder

Vanaf deze leeftijd maakt je kind grote sprongen in zijn sociale en emotionele ontwikkeling. Het leert onder meer om samen te werken en zich in de emotie van anderen te verplaatsen. Er is vaak sprake van een rollenspel en speelgoed zoals poppen en speelgoedkeukens kan daar prima bij helpen.

BabyBaby
avatar
Over mij

Zelf vader van een baby die het best lastig heeft gehad, vooral met slapen. Daarom zijn we deze website gestart om alle tips en informatie die we zelf gevonden hebben ook met jou te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *