Als ouder kun je soms gefrustreerd raken als je baby huilt of onrustig is, vooral als je niet precies weet wat er aan de hand is. Er zijn twee termen die vaak worden gebruikt om uit te leggen waarom een baby onrustig kan zijn: regeldag en sprongetje. Maar wat is het verschil tussen deze twee en hoe kun je als ouder je baby helpen?

Oei ik groei!

Een onmisbaar boek voor iedereen die voor een baby zorgt over de sprongetjes in de mentale ontwikkeling. Inclusief de nieuwste inzichten over slaap en sprongen.

Regeldag

Een regeldag is een dag waarop een baby meer honger heeft dan normaal en dus vaker wil eten. Dit kan ervoor zorgen dat een baby onrustig wordt en veel huilt. Regeldagen komen meestal voor rond de 2-3 weken, 6 weken, 3 maanden en 6 maanden. Tijdens deze periodes groeit de baby snel en heeft hij meer voeding nodig dan normaal. Het kan soms even wennen zijn om je baby vaker te voeden, maar het is belangrijk om aan zijn behoeften te voldoen en hem niet te beperken in zijn voeding.

Sprongetje

Een sprongetje daarentegen is een periode waarin een baby zich mentaal ontwikkelt. Tijdens deze periode is een baby vaak onrustig en huilt hij meer dan normaal. Sprongetjes komen meestal voor rond de 5 weken, 8 weken, 12 weken, 16 weken, 6 maanden, 8 maanden, 10 maanden en 12 maanden. Tijdens deze periode leert de baby nieuwe vaardigheden, zoals omrollen, zitten en staan, en wordt hij zich bewust van zijn omgeving. Het kan voor een baby soms verwarrend zijn en het kan even duren voordat hij zich aanpast aan deze nieuwe vaardigheden.

Hoe kun je je baby helpen?

Als ouder is het belangrijk om te weten dat regeldagen en sprongetjes normaal zijn en bij de ontwikkeling van je baby horen. Het kan soms lastig zijn, maar het is belangrijk om je baby te troosten en hem te geven wat hij nodig heeft. Voor regeldagen betekent dit vaker voeden en voor sprongetjes betekent dit meer aandacht geven en je baby aanmoedigen om nieuwe vaardigheden te leren. Door je baby te ondersteunen en hem de aandacht te geven die hij nodig heeft, kun je hem helpen zich veilig en geliefd te voelen, wat essentieel is voor zijn ontwikkeling.

BabyBaby
avatar
Over mij

Zelf vader van een baby die het best lastig heeft gehad, vooral met slapen. Daarom zijn we deze website gestart om alle tips en informatie die we zelf gevonden hebben ook met jou te delen!